Geo Bucket vs Looking4Cache

Skriv ut


Historia
Jag tänkte skulle börja med lite historia hur det har sett ut med tekniskutrustning för mitt geocachande. 

När Lindstedts, sommaren 2009, presenterade geocaching för mig så var jag ganska skeptisk till att det skulle vara en hobby som skulle falla mig i smaken. Då han några veckor senare släpade med mig ut på en runda så insåg jag ganska snart att det är med geocaching var ganska kul och var defintivt något jag ville testa på mer.

Man kan tycka att 2009 är inte så speciellt längesen, men urvalet av bra smatphones och appar för geocaching var otroligt begränsat. Detta i en kombination av att jag jag kände mig lite snål för att köpa en friluft GPS (kände att jag inte ville lägga ner några större pengar på den här hobbyn) gjorde att det var lite svårt att komma igång riktigt.

Veckorna gick och helt plötsligt hörde Sif0 av sig och berättade att han hört talats om geocaching som han tyckte verkade spännande och att han var på väg för att köpa en Garmin Oregon 300. Efter att han gjort inköpet kom han förbi hos mig och flashade med sitt nya förvärv. Naturligtvis kunde inte jag vara sämre och bara någon dag senare hade även jag köpt mig en Oregon 300 (man kan undra vad som hände med att inte vilja spendera för mycket pengar :) ).

Tiden gick och intresset för geocaching vart inte precis mindre och ganska snart så började jag söka efter lösningar för att kunna se cacherna i min TomTom som jag hade i bilen, för att på så sätt smidigt kunna navigera till cacherna istället för att knappa in koordinater till varje cache när man är ute och åker. Det tog inte långtid innan jag konstaterade att min gamla trotjänare till TomTom inte kunde leva upp till mina önskningar. Däremot såg jag att Garmin hade några fräsiga GPSenheter som hanterade GPX-filer på ett bra sätt och när Garmin släppte sin Nüvi 3790T som var en riktig grym enhet så blev det dags att byta ut min gamla TomTom.

Nu tyckte jag att jag hade den ultimata uppsättningen prylar för att utföra navigeringen fram till de olika cacherna på ett smidigt sätt. Eller ja smidigt när allting var inlagt i de olika GPSerna, men för att göra detta så krävdes en hel del arbete bakom. T ex att göra pocket queries, ladda ner dom, importera dom i ett program som heter EasyGPS för Windows och sedan föra över dom till både Oregonen och Nüvin. Att jag använde just EasyGPS var för att den klarade av att föra över cacherna till Nüvin på ett sånt sätt att Nüvin visade cachernas namn på kartan istället för bara GC-koderna. Detta var dock en funktion som fungerade lite så där och ibland fick man GC-koder även fast man valt att den skulle visa namnet istället. Som ni säkert förstår så gjorde detta att man ibland fick göra väldigt många överförningar innan det hela gick rätt med andra ord så vart det ganska mycket förarbete för att kunna ge sig ut på en cachingtur.

Nutid
Idag använder jag mestadels min iPhone 5 och iPad för mitt cachande, men jag har även uppgraderat mig till en Oregon 450T som jag använder när det blir mer extrem caching eller vid längre planderade geocacingturer.

För att ersätta GPSen i bilen har jag, sedan ca 1 år tillbaka, använt mig av iPaden och i vissa fall iPhonen kombinerat med geocaching appen Geo Bucket, navigationsappen Sygic och navigationsappen Waze.

Nu på senare tid har jag även börjat köra med geocaching appen Looking4Cache, då den erbjuder några funktioner som Geo Bucket saknar. Men som vanligt med appar så har man sina favorit funktioner samt funktioner som man önskar att dom existerade. Sen kanske det dyker upp en ny app som erbjuder många gamla funktioner, men inte alla, samt några av de funktioner som man önskat vilket gör att man hamnar i ett dilemma om vilken app man skall köra, dvs vilka funktioner är dom man klarar sig bäst utan. :)

Den geocachingapp jag använder absolut mest i min iPhone är Groundspeaks egna Geocaching, tycker den har det mesta man kan önska för att lokalisera den sista biten fram till burken. :)Geo Bucket - En gammal goding som klarar mycket men lämnar en del att önska

Geo Bucket såg ljuset i App Store den 23 mars 2011 och är den app som jag först hittade som hade mest funktioner som jag eftersökte för att kunna ersätta användadet av GPSen i min bil och slippa det eviga överförandet av GPX-filer hit och dit. Geo Bucket har alltså stöd för att direkt i appen ladda ner pocket queries (om man har gjort en sån som finns färdig för nedladning på www.geocaching.com) förutom att ladda ner pocket queries så har den stöd för att man navigerar på kartan till önskad plats tycker på en knapp och där ifrån börjar den ladda ner alla cacher som finns på kartbilden. Som standrard laddar den ner 50 cacher därefter frågar den om du vill ladda ner 50 till osv. I inställningarna för appen kan man välja om den ska ladda ner 50, 100 eller 150 cacher i stöten.

Man kan alltså fylla Geo Bucket med massor av cacher som sedan sparas i appen, man behöver alltså inte ladda ner cacherna på nytt varje gång som man startar den.

Det jag personligen vill med en sån här app är att kunna fylla den med cacher och sedan när jag är ute och kör vill jag se vart jag befinner mig på kartan (dvs att kartan följer mig när jag kör precis som en GPS för bil) samt visa närliggande cacher. Geo Bucket klarar det här riktigt bra med en viss begränsning att den alltid visar kartan med norr uppåt, dvs man kan inte se få den att visa färdriktningen uppåt istället.

Men när man väl ser en cache på kartan som man vill navigera till så kan man med några enkla tryck välja att öppna platsen i en annan navigatorapp (de appar som den har stöd för idag är: Google, Apple, Navigon, TomTom, Sygic, iGo, iWay GPS, Waze, MotionX, MotionX-GPS Drive). Personligen föredrar jag Waze, men ibland vill den inte navigera till en cache och då använder jag Sygic istället.

En annan riktigt stark fördel med Geo Bucket är att när man fyllt den med massvis av cacher från världens alla hörn är att man kan filtrera vilka cacher den ska visa eller inte visa direkt i appen. Man kan i stort sett gör filtret precis som man vill, storlek på cachen, olika D/T, vilket cachetyp, antal favoritpoäng samt bland alla olika attribut. Denna funktion gillar jag riktigt mycket när man är ute i "fält" och kanske inte har möjlighet att sätta ihop en bra pocket querie på www.geocaching.com.

Den största nackdelen med Geo Bucket är att man inte kan söka upp cacher som finns inladdade i appen. T ex man vet namnet eller GC-koden på en cache så kan man inte på ett enkelt sätt söka upp den och sedan välja navigera till cachen. Att just denna funktion saknas i appen gör att den tappar ganska mycket av sin smidighet.

Något som även ska nämnas är att Geo Bucket står framför en stor uppdatering (till version 4.0) som kommer ge den några nya bra funktioner som t ex att man kan ladda ner cacher från bokmärkeslistor. Vad mer den uppdateringe erbjuder ska bli spännande att se. :)

Läs mer on Geo Bucket:
http://www.mustcode.fi/applications.html
https://www.facebook.com/GeoBucket


Fördelar

* Kan följa positonen på kartan

* Har stöd för att navigera till en cache i en tredjeparts navigationsapp

* Väldigt bra filtreringsfunktion över vilka cacher som ska visas på kartan

* Kan ladda ner pocket queries direkt i appen

* Ladda ner cacher live utan pocket querie

* Billig, gratis med reklam och betalar man ynka 28:- så slipper man reklamen.

* Universalapp, dvs är anpassad både för iPhone och iPad


Nackdelar

* Visar alltid norr uppåt på kartan, dvs kan inte visa färdriktningen uppåt

* Ingen sökfunktion för att t ex hitta en cache på namn eller GC-kod

* Visar inget navigationsstreck från din punkt på kartan fram till cachen, man får bara en pil, kompass och information om hur långt det är kvar

* Appen kan ibland kännas rätt laggig, t ex om man ska hantera attributsfilter så märker man att det går väldigt tungt

* Man kan inte lägga in cacher i olika kattegorier/listor utan alla cacher finns samlad på ett och samma ställe (iof så fixar filter funktionen detta men kräver mer arbete varje gång


Looking4Cache - En färsking som visar mycket muskler

Looking4Cache poppade upp på App Store den 9 juni 2012 men jag uppmärksammade appen först för ca en månad sedan. Jag installerde gratis versionen på min iPhone och gav den inte alls mycket kärlek för att bekanta mig med den. Appen föll snabbt i glömska tills jag en dag fick ett telefonsamtal från Sif0 som tipsade om appen. Jag sa att jag testat den men kunde inte, av det lilla jag testat den, se att den skulle kunna vara ett alternativ för Geo Bucket. Sif0 var dock av en annan uppfattning och började prata om massa funktioner som jag inte alls kände igen. Då vi pratat en stund och slagit våra kloka huvuden ihop så kunde vi konstatera att Looking4Cache faktiskt kunde vara ett utmärkt alternativ för Geo Bucket, framför allt då den är otroligt mycket snabbare, erbjuder en riktigt bra sökfunktion (för cacher som är inladdade i appen) samt kan visa färdriktningen uppåt på kartan. Med andra ord har den 2 riktigt tunga fördelar där Geo Bucket inte levererar.

Något som är lite bökigare i Looking4Cache jämfört med Geo Bucket är att alla cacher sparas i listor/kategorier. Så om man gör flera sökningar på kartan så visas endast de cacher från senaste sökningen (jag kan ha fel och har jag det får någon gärna rätta mig :) ). Man kan däremot skapa en lista/kategori som man sparar ner alla cacher (sökningar/nedladningar man gör från kartan) och på så sätt ha en mapp med alla nedladdade cacher. Man måste dock göra sparningarna manuellt efter varje sökning.

En fördel med listor/kategorier är att om man gör en pocket querie med t ex övergivna byggnader så kan man alltså spara ner den i en egen lista/kategori och snabbt komma åt endast de cacherna på ett smidigt sätt.

Looking4Cache erbjuder även en lite enklare filtreringsfunktion, av de cacher som du har laddade, där du kan välja t ex vilken typ du vill visa, D/T, storlek på cachen etc. Men just på filter funktionen så är det Geo Bucket som är den riktiga kungen.

När det gäller att navigera till en cache via en tredjeparts app så fungerar även detta riktigt bra, dessvärre har Looking4Cache inte stöd för lika många tredjeparts appar som Geo Bucket. De appar som den har stöd för är följande: Navigon, TomTom, Navi 2+ (skobbler), Sygic (drive), Sygic (walk) och Waze.

Något som ska nämnas är att jag har inte kört Looking4Cache speceillt länge men det jag har sett/testat hittills ser mycket lovande ut.

Läs mer om Looking4Cache:
http://www.looking4cache.com
https://www.facebook.com/pages/Looking4Cache/160467900745029

Fördelar

* Man kan välja om man vill ha norr eller körriktningen uppåt på kartan

* Sökfunktionem är riktigt bra och det är lätt att lokalisera cacher på endast namn/GC-kod.

* Har stöd för att navigera till en cache i en tredjeparts navigationsapp

* Kan spara cacher i olika kategorier/mappar

* Har stöd för att ladda en pocket querie direkt till en kategori/mapp

* Kan ladda ner cacher dirket utan pocket queries

* Universalappar, dvs är anpassade både för iPhone och iPad

 

Nackdelar

* Kan inte filtrera på attribut

* Har inte stöd för lika många tredjeparts navigationsappar

* Vad jag har kommit fram så sparar den precis allt i listor och man kan inte välja att visa alla cacher, som finns inladdade i programmet, på kartan. Men jag kan ha fel här. :)

* Looking4Cache kommer i 2 appar en Free och en Pro, vilket gör att om man testar Free och gör inställningar och laddar ner cacher så måste man göra om allt om man bestämmer sig för att köpa Pro som är utan reklam

* Aningen dyrare än Geo Bucket. Vill man slippa reklamen så kostar Pro kostar 65:-

  


Sammanfattning

Båda apparna har sina fördelar men för mig personligen så ser det ut som att Looking4Cache kommer bli min nya favorit på iPaden. Geo Bucket kommer fortfarande att finnas kvar som ett komplement då dess filtrerings funkton är riktigt bra när man är ute i "fält" och vill hitta väldigt specifika cacher.

Eftersom det finns gratisvarianter av båda apparna så tycker jag att det helt klart är värt att testa båda för att se vilken man själv gillar bäst. :)

Copyright 2011 Geobucket vs L4C.
Joomla Templates by Wordpress themes free