Öppet brev till alla geocachare gällande FTF-loggar på geocaching.com.

Skriv ut
Hur man ska logga en FTF är ett riktigt hett ämne, i alla fall i Härnösand- och Sundsvalls-trakten. 

Det finns en del som tycker att man skall använda sin smartphone och logga sin FTF så snart som det bara går. Det var precis på detta sätt som jag själv loggade mina FTFer när jag var en ny FTF-jägare. Men det vart allt vanligare och vanligare att jag stack iväg mot en ologgad cache som när jag kom fram fick se att det redan varit några välkända FTF-jägare redan varit där. Detta var något som jag vart mer och mer frustrerad över och irriterad över att dessa personer inte kunde logga direkt så man slapp åka i "onödan".

Efter att jag ytterligare några gånger kommit "två" så hade jag FTF-chans på 3 cacher och bestämde mig (eller ja att vi, denna kväll var GRO89 med och jagade) att jag inte skulle logga dessa på en gång när vi hittade dem. Min tanke var då att vi skulle jävlas tillbaka med dom som oftast hade varit före mig. Vad jag inte förstod vid detta tillfälle var att det här inte alls skulle uppfattas som jävlas utan att det skulle helt enkelt bara uppskattas.

Frågan man kan ställa sig är: Varför skulle det vara uppskattat att inte logga en FTF på en gång?

Svaret på den frågan fick jag då vi stötte ihop med gänget från norr, precis efter att vi loggat den tredje FTFen den här kvällen, och dom förklarade tjusningen med jakten och besvikelsen som uppstår när man meddelande om att cachen är loggad när man är mitt uppe i själva jakten.
 
Efter detta insåg jag den stora tjusningen med att hålla på FTF-loggarna och att försöka skriva lite mer än bara 'TFTC', 'Snabbt hittad' och typ 'Gick rakt på'.


Så vilka fördelar ger man andra geocachare genom att inte logga sin FTF på en gång?

1) Genom att inte logga sin FTF på en gång så dödar man inte jakten. Även fast man i många fall mer eller mindre vet om att cachen säkert är loggad, så lever man på hoppet och adrenalinet om att det finns en chans om att vara först. Loggad cache på www.geocaching.com = dödad jakt, dödat hopp och inget adrenalin. :(

2) Genom att inte logga sin FTF på en gång så kommer cachen säkerligen få fler besökare i starten. Detta kan jag inte se som något annat än positivt för cacheägaren. Man vill väl ha så många besökare som möjligt till sin cache? :) Tittar jag till mig själv så åker jag inte snabbt på en loggad cache, risken finns till och med att jag aldrig kommer att besöka den om den inte verkar vara speciellt på något sätt. Detta förstår ni säkert att det beror på att det finns väldigt många cacher och man kommer inte hinna ta alla. ;)

3) Genom att inte logga sin FTF på en gång via sin smartphone, utan håller på loggningen (jag brukar ha som regel att hålla på en FTF-logg i ca 24 timmar) så kan man sätta sig ner i lugn och ro och skriva om sitt äventyr. Detta kan ge cacheägaren och andra cacheare en rolig logg/historia att läsa, vilket jag själv tror inspirerar andra att skriva mer roliga och längre loggar från sina äventyr. Och handen på hjärtat det är väl roligare att besöka en cache där andra cacheare har skrivit om sina äventyr än en cache som bara har 'TFTC'-loggar? ;)


Vilka fördelar finns det med att logga en FTF på en gång?

Om jag frågar mig själv så kan jag bara komma på en fördel: Spara bränsle. Men ska jag väga upp den fördelen mot att få den andrenalinkick och det äventyr man får när man är på en FTF-jakt så väger faktiskt adrenalinet och äventyret tyngre.

Sen kan man även kanske ställa sig frågan: Har jag inte råd att åka på en cache som är loggad, har jag verkligen då råd att åka på den om den är ologgad? ;)


Men om jag absolut inte vill åka på en cache för att upptäcka att den är loggad, hur gör jag då?

Det som några av oss sagt tidigare så kan man kontakta oss "kända" FTF-jägare och fråga om vi redan varit där och loggat. Jag (och jag tror de flesta andra) skulle svara ärligt om vi varit där eller inte.


Slutord:
Kortfattat tycker jag att man kan göra jämföra FTF-jakten med livet. Det viktiga med livet är inte målet, för vi alla delar samma mål: döden. Utan det är resan fram till målet som är det viktiga och som gör det värt att leva.

Så snälla döda inte FTF-jakten för snabbt!

Och kom ihåg, vi leker samma lek och vi gör det för att ha roligt. :)
Copyright 2011 Öppet brev till alla geocachare gällande FTF-loggar på geocaching.com..
Joomla Templates by Wordpress themes free